ÁRKALKULÁTOR

Használja kalkulátorunkat, hogy előzetes információt kapjon az árakról.

KALKULÁTOR

VILLÁMVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT

Villámvédelem célja az embernek és alkotásainak védelme a villámcsapás káros hatásai ellen. Elektromos töltések kiegyenlítődése, vagy is a villámcsapás, kb 2/3 részben a felhők között 1/3 részben pedig a felhő és a föld között megy végbe.

A villámvédelem alapelve az hogy a villám áramát, vagy is a felhő és föld között kiegyenlítődő töltéseket a fém vezető juttassa a földbe. Káros hatásai: romboló, dinamikus, gyújtó, olvasztó, indukált feszültség, élettani hatás.

Magát a villámvédelmet két csoportra oszthatjuk: külső és belső villámvédelemre. A külső villámvédelem kiküszöböli a villámcsapás által közvetlenül előidézett nagyobb károkat, a belső villámvédelem a másodlagos hatásból (túlfeszültség) eredő károk ellen véd.

 

 • A villámvédelmi berendezés tervei 2011.10.06. előtt készültek. (Nem norma szerinti felülvizsgálat)

  Az épületet a létesítéskor érvényben lévő szabványt, rendeletet (MSZ 274, 2/2002 BM, 9/2008 ÖTM rendelet) kell figyelembe venni, és az alapján kell felülvizsgálni valamint minősíteni.

 • Milyen gyakran kell elvégezni a nem norma szerinti felülvizsgálatot?

  A „C”, „D” és „E” tûzveszélyességi osztályba tartozó építményben és szabadtéren legalább 6 évenként

  Egyéb építményben, szabadtéren legalább 3 évenként

  A villámhárító berendezés, vagy a védett épület vagy építmény minden olyan bővítése, átalakítása, javítása vagy környezetének megváltozása után, ami a villámvédelem hatásosságát módosíthatja

  Sérülés, erős korrózió, villámcsapás valamint minden olyan jelenség észlelése után, amely károsan befolyásolhatja a villámvédelem hatásosságát, felül kell vizsgáltatni és a tapasztalt hiányosságokat a minősítő iratban meghatározott határnapig meg kell szüntetni, melynek tényét hitelt érdemlő módon igazolni kell.

 • A villámvédelmi berendezés tervei 2011.10.06. után készültek. (Norma szerinti felülvizsgálat)

  Azon épületek, melyek engedélyezési terve 2011. október 6. utáni a villámvédelmet az MSZ EN 62 305 szabvány norma szerint kell tervezni, kivitelezni és felülvizsgálni.

 • Milyen gyakran kell elvégezni a norma szerinti felülvizsgálatot?

  LPS I és LPS II osztály esetén legalább 3 évenként.

  Egyéb esetben legalább 6 évenként, tűzvédelmi szempontból felül kell vizsgáltatni, és a tapasztalt hiányosságokat a minősítő iratban meghatározott határnapig meg kell szüntetni, melyek tényét hitelt érdemlő módon igazolni kell.

 • Belső villámvédelem kialakításának szempontjai

  Az első lépés, hogy a bejövő villamos csatlakozásnál (elosztónál) EPH csomópontot kell kialakítani, megfelelő keresztmetszeten összekötni, a védővezetőt, érintésvédelmi földelőt, vízcsövet, fűtéscsövet, gázcsövet, legközelebb lévő villámvédelmi földelőt, ha van felvonó, függőleges felső fémszerkezete felfogóhoz, alsó földelőhöz az EPH csomó  pontba csatlakozik, túlfeszültség levezető bekötése.

  A második lépés, a durva védelem kialakítása bejövő csatlakozásnál (fogyasztásmérőnél).

  A harmadik lépés, a közép védelem a lakáselosztó kismegszakítóinál.

  A negyedik lépés, a finom védelem elhelyezése közvetlenül a védendő készülékek előtt.

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

We will contact you within one business day.

© Copyright 2017 Volta.co.hu by B-ELEKTRO 2006 Bt.